tandbehandlinger

Caries
Caries

Caries er ikke udbredt hos hunde

Caries, som det kendes fra os mennesker, er generelt ikke ret udbredt hos hunde.Ofte findes det tilfældigt, når der arbejdes med andre lidelser i munden. 

Men ejere opdager det også nogle gange selv. Typisk når hunden gaber, ses der mørke eller sorte huller på tændernes tyggeflader, eller i naturlige revner på tanden. Det er stort set altid de lidt større tænder bagest i mundhulen der er sæde for denne lidelse.

Behandling af caries

Hvis der er tale om en overfladisk læsion kan tanden reddes ved at placere en fyldning i den ramte tand. Der bruges udelukkende plast til fyldninger i dag.

Hvis hullet er så dybt at tandens nerve er involveret, er der kun en mulighed, som vil være ekstraktion af tanden.

Kan caries undgås?

Man kan ikke udelukke at masser af søde ting, eller hvidt brød mv. der sætter sig de dybe steder på tyggeflader og i revner i tanden, kan være medvirkende til udvikling af caries hos hunde. 

 

Brug for sparring?
Jeg yder sparring og konsulentbistand

Jeg kan hjælpe med både den praktiske udførelse og teorierne bag. Det kunne eksempelvis være håndtering af tandstillingsfejl og tandfrakturer, rodbehandlinger eller kirurgiske ekstraktioner. 

Men min opfattelse er, at da det er så relativt sjælden en lidelse hos hunde, må der være andre faktorer der spiller ind også.Det kunne være dårlig emaljekvalitet hos de angrebne hunde.
F. eks. ses det ofte at en bestemt hund har talrige cariesangreb i sin mund.

Så konklusionen på dette må være, at selvfølgelig skal man undgå klistrede eller sukkerholdige fødeemner eller godbidder, men ellers er der ikke så meget man aktivt kan gøre for at undgå denne sygdom hos hundene. Tandbørstning vil altid være godt, både som almindelig renholdelse for at mindske risikoen for paradentose, men også for at rense revner og tyggeflader for foderrester. Men for langt de fleste hundeejere vil det være meget svært at nå de bageste tænder med en tandbørste.